UKK Koronasta – Lomautus tai työnteon estyminen

6.4.2020

Jyty Omanetti/edunvalvonta…sivuilla on mm. ”usein kysyttyä” -linkki

Sinne päivitetään nyt kysymyksiä koskien lomautuksia.

 

ivitetty 1.4.2020

 

Eduskunta on 30.3.2020 hyväksynyt väliaikaisia lainsäädäntömuutoksia, joilla mm. nopeutetaan

yksityissektorin yt- ja lomautusmenettelyä koronavirusepidemian aikana.

Muutokset ovat voimassa

1.4.2020 - 30.6.2020. Muutokset eivät koske julkista sektoria.

 

1.  Minut lomautettiin – mitä se tarkoittaa?

Koronavirusepidemia voi aiheuttaa työn vähentymistä.

Lomautus tarkoittaa työn tekemisen ja palkanmaksun väliaikaista keskeyttämistä. Työsuhde säilyy työnte- kovelvoitetta ja palkanmaksua lukuun ottamatta muutoin ennallaan lomautuksen aikana.

Työnantaja saa lomauttaa työntekijän, jos hänellä on taloudellinen tai tuotannollinen peruste työsopimuk- sen irtisanomiseen taikka jos työ tai työnantajan edellytykset tarjota työtä ovat vähentyneet tilapäisesti eikä työnantaja voi kohtuudella järjestää työntekijälle muuta sopivaa työtä tai työnantajan tarpeita vastaa- vaa koulutusta. Työn tai työn tarjoamisedellytysten katsotaan vähentyneen tilapäisesti, jos lomautuksen arvioidaan kestävän enintään 90 päivää.

 

2.  Minulle ei kerrottu milloin lomautus päättyy – voiko näin tehdä?

Pienemmissä yrityksissä, joiden työsuhteessa olevien työntekijöiden määrä on alle 20, työnantajan on työ- sopimuslain mukaan annettava työntekijälle lomautusilmoitus, jossa mainitaan lomautuksen peruste, alka- misajankohta ja sen kesto tai arvioitu kesto.

Yrityksissä, joiden työsuhteessa olevien työntekijöiden määrä on säännöllisesti vähintään 20, tulee työnan- tajan YT-lain mukaan antaa työntekijälle selvitys, josta käy ilmi mm. lomautusten kestoajat.

Työnantajan tulee siten antaa työntekijälle vähintään lomautuksen arvioitu kestoaika sovellettavaksi tule- vasta laista riippuen.

 

3.  Olen määräaikaisessa työsuhteessa, voidaanko minut lomauttaa? Yksityinen sektori

Työsopimuslain väliaikaisen muutoksen mukaan myös määräaikainen työntekijä voidaan lomauttaa (poik- keuslaki voimassa 1.4.-30.6.2020).

 

Julkinen sektori

Työnantaja saa lomauttaa määräaikaisessa työsuhteessa olevan työntekijän ainoastaan silloin, kun tämä tekee työtä vakituisen työntekijän sijaisena ja työnantajalla olisi oikeus lomauttaa vakituinen työntekijä, jos hän olisi työssä. Esim. Koulunkäynninohjaajaa, jolla on määräaikainen työsuhde 30.5.2020 loppuun (eikä ole kenenkään sijainen), ei voi lomauttaa.

 

4.  Työnantaja ilmoitti palkanmaksun keskeyttämisestä 14 päivän kuluttua koronaviruksen takia. Onko tämä sama asia kuin lomautus?

 

Palkanmaksun keskeyttäminen 14 päivän kuluttua (työnteon estyminen) ja lomautus ovat kaksi eri asiaa.

 

Työsopimuslain 2 luvun 12 §:n mukaan, mikäli työntekijä on estynyt tekemästä työtään työpaikkaa kohdan- neen tulipalon, poikkeuksellisen luonnontapahtuman tai muun sen kaltaisen hänestä tai työnantajasta riip- pumattoman syyn vuoksi, työntekijällä on oikeus saada palkkansa esteen ajalta, enintään kuitenkin 14 päi- vältä. Tämä tarkoittaa sitä, että vasta sitten kun työnteko on kokonaan estynyt (etätyö ei tehtävään sovellu eikä töitä muutenkaan ole mahdollista teettää), palkkaa maksetaan kotiin tuon ajanjakson verran. Sen jäl- keen kyseessä on lomautukseen rinnastettava tilanne, jolloin saa ansiopäivärahaa Työttömyysturvalain sää- dösten mukaisesti. Työttömyysturvalakiin kaavaillaan parhaillaan muutosta, jolla poistettaisiin 5 omavas- tuupäivää eli päivärahaa saisi jatkossa ilman katkosta.

 

Hallituksen päätös tiettyjen toimintojen sulkemisesta (kirjasto, nuorisotalo, uimahalli jne.) estää asiakkai- den palvelut tältä osin, mutta työntekijöiden osalta voidaan etsiä muita mahdollisuuksia, kuten etätyö ja muut mahdolliset tehtävät. Yksikään työpiste itsessään ei ole saastunut ja siellä voidaan varmasti tehdä ai- nakin jonkin aikaa myös muita kuin asiakaspalvelutehtäviä. Olkaa yhteydessä työnantajaan ja aloittakaa keskustelu muiden mahdollisuuksien etsimisestä yhdessä työntekijöiden kanssa. Nyt on hyvä tilaisuus ke- hittää innovatiivisia ja vaihtoehtoisia palveluja asiakkaille.

 

Työsopimuslain mukainen tilanne ohittaa normaalin yhteistoimintavelvoitteen, koska siinä ei ole kysymys lomauttamisesta. Työnteon estyessä ei siis tarvitse käydä yhteistoimintaneuvotteluja.

 

Mikäli työnteko estyy työnantajaa kohdanneiden taloudellisten vaikeuksien takia, ei voida soveltaa tätä työnteon keskeytymisen säännöstä. Tällöin työntekijä pitää lomauttaa normaalilla lomautusmenettelyllä. Tämä koskee myös koronavirusepidemian aiheuttamia taloudellisiin vaikeuksiin joutuneita työnantajia.

 

5.  Olen ollut alkuvuodesta sairauslomalla ja se jatkuu pääsiäiseen. Sain tänään ilmoituksen lomautuk- sesta. Voidaanko minut lomauttaa, vaikka olen sairauslomalla?

 

Poissaoloon sovelletaan sitä perustetta, jonka nojalla olet ensisijaisesti pois työstä. Tätä kutsutaan aikaprio- riteettiperiaatteeksi. Kerrot olleesi sairauslomalla jo vuoden alusta, ja että sairausloma kestää pääsiäiseen. Lomautusilmoitus on annettu vasta nyt. Sinuun pätee ensisijaisena poissaoloperusteena sairausloma, ja vasta sen päätyttyä voi kyseeseen mahdollisesti tulla lomautus.

 

Mikäli olisit ensin saanut lomautusilmoituksen ja vasta sen jälkeen sairastunut, olisi ensisijainen poissaolo- perusteesi lomautus.

Vastaava tilanne on jo myönnetyn vuosiloman ajalta.

 

6.  Tänään on ensimmäinen lomautuspäiväni – mitä minun pitää tehdä?

Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon viimeistään lomautuksesi ensimmäisenä päivänä.

 

7.  Voidaanko lomautus yllättäen keskeyttää?

Työnantaja ei voi yksipuolisesti määrätä työntekijää kesken lomautuksen tilapäisesti takaisin töihin siten, että lomautusta jatkettaisiin tilapäisen työssäolon jälkeen. Työnantajan ainoa keino saada työntekijä takai- sin töihin yksipuolisella päätöksellä on lomautuksen päättäminen. Tämä tarkoittaa, että uusi lomautus alkaa tällöin uuden lomautusilmoituksen ja ilmoitusaikojen noudattamisen jälkeen.

 

Lisäksi on huomioitava, että työntekijä on voinut ottaa lomautuksen ajaksi vastaan muuta työtä ja sen irti- sanomisaika on työsopimuslain mukaisesti 5 päivää eli lomauttava työnantaja ei voi olettaa saavansa lo- mautetun takaisin työhön välittömästi.

 

Työnantaja ja työntekijä voivat kuitenkin aina yhdessä sopia lomautuksen keskeyttämisestä ja työntekijän palaamisesta tilapäisesti takaisin töihin. Tällaisessa tilanteessa lomautus jatkuu automaattisesti tilapäisen työnteon jälkeen, eikä uutta lomautusilmoitusta tarvitse antaa.

 

8.  Työpaikallani on muita töitä, joita voisin tehdä lomautuksen sijaan – pitääkö niitä tarjota minulle?

Ennen työntekijän lomauttamista on tarkasteltava, olisiko työntekijä kohtuudella sijoitettavissa muihin töi- hin lomautuksen sijaan. Mikäli muita töitä on tarjolla, ei työntekijää saa lomauttaa, vaan hänet on sijoitet- tava toiseen työhön.

 

9.  Minut lomautettiin niin, että päivittäistä työaikaa lyhennettiin. Onko tämä mahdollista?

Lomautus voidaan toteuttaa myös osittaisena, eli lyhentämällä työaikaa tai vähentämällä viikoittaisten työpäivien määrää.

 

10. Pitääkö lomautusta ennen käydä YT-neuvottelut?

Jos tästä kriisistä aiheutuu tilapäistä työn vähenemistä, voidaan lomautuksesta neuvotella normaalin yh- teistoimintavelvoitteen mukaisesti.

 

Mikäli työnantaja kuuluu yhteistoimintalain (vähintään 20 työntekijää) tai kunnallisen yhteistoimintalain piiriin, tulee työnantajan harkitessa lomautuksia käydä YT-neuvottelut. YT-neuvotteluissa on käsiteltävä lo- mautuksen perusteet, vaikutukset henkilöstöön ja asiakkaisiin sekä vaihtoehdot lomautuksille.

 

Yksityissektori

Yhteistoimintaneuvottelujen käynnistämiseksi on siis annettava kirjallinen neuvotteluesitys 5 päivää aikai- semmin (tätä ei ole muutettu poikkeuslailla). Sitten neuvotellaan vähintään 5 päivän ajan (poikkeuslaki voi- massa 1.4.-30.6.2020). Vasta tämän jälkeen työnantaja voi tehdä lomautuspäätöksen ja antaa lomautusil- moituksen. Lomautusilmoitusaika on 5 päivää (poikkeuslaki voimassa 1.4.-30.6.2020).

 

Huom! Mikäli työehtosopimuksessa on asiasta kirjauksia, sovelletaan niitä.

 

Kunta-ala

Yhteistoimintaneuvottelujen käynnistämiseksi on siis annettava kirjallinen neuvotteluesitys 5 päivää aikai- semmin. Sitten neuvotellaan vähintään 14 päivän ajan (yli 90 päivän lomautuksessa aika on 6 viikkoa). Vasta tämän jälkeen työnantaja voi tehdä lomautuspäätöksen.

 

Kunta-alalla lomautusilmoitusaikaan ei ole tehty muutoksia eli ilmoitusaika on yksi kuukausi (määräys tulee

KVTES:stä, jolla on sovittu paremmin kuin Työsopimuslaissa).

 

11. Työnantaja harkitsee lomautuksia ja vetoaa Yritysten yt-lain 60 §:n tai Kunnallisen yt-lain 15 §:n poik- keussääntöön. Mitä tämä tarkoittaa?

 

Yritysten yhteistoimintalain 60 §:n ja Kunnallisen yt-lain 15 §:n mukaan yrityksessä/kunnassa voidaan poik- keuksellisesti erityisen painavista syistä lykätä yhteistoimintaneuvottelujen käymistä ja ilmoittaa lomautuksesta ennen YT-neuvottelujen käymistä. Poikkeustilanteen olemassaolo on arvioitava tapauskoh- taisesti. YT-neuvottelut on käynnistettävä viivytyksettä, kun perustetta poiketa neuvotteluvelvollisuudesta ei enää ole. Tällöin on myös selvitettävä poikkeuksellisen menettelyn perusteet työntekijöille.

 

Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat olleet yhtä mieltä siitä, että koronaviruksesta aiheutuva yrityksen tuottei- den tai palveluiden kysynnän äkillinen ja voimakas heikkeneminen, jonka seurauksena yritykselle syntyy tarve lomauttaa merkittävä osa yrityksen työntekijöistä, voisi muodostaa yritysten yt-lain 60 §:ssä säädetyn poikkeustilanteen.

 

Kuntien yt-laista ei ole vastaavaa linjausta. Jytyn kanta on, ettei kuntien yt-lain 15 §:ä voida tässä tilan- teessa soveltaa.

 

Käytännössä mikäli poikkeusperusteet ovat käsillä, lomautus voidaan 3 kk määräaikaisen lain perusteella toteuttaa yksityissektorilla noudattamalla viiden päivän ilmoitusaikaa (poikkeuslaki voimassa 1.4.-30.6.2020). Koronavirusepidemia ei kuitenkaan ole automaattinen oikeus sivuuttaa lomautusmenettely ve- doten yt-lain ko. pykälään, vaan se edellyttää tapauskohtaisen arvioinnin. Se, että eduskunta päätti yritys- ten yt-lain neuvotteluvelvoitteen lyhentämistä 5 päivään viittaa kyllä siihen, että poikkeaminen yhteistoi- mintamenettelystä ei ole itsestään selvyys tässä tilanteessa.

 

12. Työnantaja ehdotti, että sovimme yhdessä minun lomauttamisestani, jotta voin jäädä kotiin lapseni kanssa, jonka koulu on suljettu – kannattaako tällainen sopimus tehdä?

 

Lomautus on aina työnantajan tekemä yksipuolinen toimenpide, joten lomautuksesta ei kannata sopia. So- pimalla omasta lomauttamisesta työntekijällä on riski siitä, että ei saa työttömyyskassasta ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Älä siis tee sopimusta lomautuksesta, vaan edellytä työnantajan yksipuolisesti antamaa lomautusilmoitusta.

 

13. Minut on lomautettu ja olen saanut toisen työtarjouksen. Mikä irtisanomisaika minulla on?

 

Työntekijä saa lomautuksen aikana irtisanoa työsopimuksensa sen kestosta riippumatta ilman irtisanomisaikaa. Tällöin työsuhde päättyy välittömästi.

 

Jos lomautuksen päättymisaika on työntekijän tiedossa tätä oikeutta ei ole lomautuksen päättymistä edel- tävän seitsemän päivän aikana. Normaalia irtisanomisaikaa voi kuitenkin tällöinkin noudattaa.

 

14. Voiko luottamusmiehen lomauttaa?

 

Luottamusmiehen voi työsopimuslain mukaan lomauttaa vain, jos hänen työnsä päättyy kokonaan eikä työnantaja voi järjestää ammattitaitoaan vastaavaa tai hänelle muutoin sopivaa työtä tai kouluttaa häntä muuhun työhön. Lähtökohta on, että luottamusmies lomautetaan viimeisenä.

 

15. Tarvitaanko palkkatodistus vai saako JYTK-työttömyyskassa tiedot tulorekisteristä?

 

Kassan ohje: Tarvitaan 26 viikon palkkatodistus tai kopiot 6 kk tilinauhoista. Tulorekisteristä ei välttämättä saa kaikkien osalta tietoja ja lisäksi sen uskotaan ruuhkautuvan tilanteen johdosta.